Press "Enter" to skip to content

Čokoládový dort

Suroviny

  • 200g hladké mouky
  • 200g třtinového cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečení
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • 40g kakaa holandského typu
  • 175g změklého másla
  • 2 velká vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 150 ml zakysané smetany
  • 50g čokolády s 70% podílem kakaové hmoty

Postup pro korpus

Při tvorbě těsta na korpus se nemusíte příliš namáhat. Do velké mísy prosijte mouku, přidejte prášek do pečení, jedlou sodu a kakao. To je suchá směs, kterou důkladně promíchejte. V další misce utřete změklé máslo s cukrem, přidejte vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Můžete použít i vanilkový lusk. Nepoužívejte ale vanilkový cukr, protože ten není tolik intenzivní a my potřebuju tu intenzitu vanilky do toho dortu skutečně dostat. Smíchejte suchou směs s mokrou a trochu prošlehejte metličkou. Přidejte na kousíčky rozdrobenou čokoládu.

Nalijte do dortové formy a dejte péct na 180 stupňů.

Suroviny pro čokoládovou pomazánku

  • 175 g čokolády s 70% podílem kakaové hmoty
  • 75 g másla
  • 300 g třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 125 ml zakysané smetany
  • 2 čajové lžičky

Postup

I zde je základem čokoláda. Tu si rozehřejte ve vodní lázni s máslem. Nechte chvíli vychladnout a mezitím smíchejte cukr s medem, zakysanou smetanou a vanilkovým exktraktem. Rozehřátou čokoládu přidávejte jako poslední a do sladké hmoty ji mírně vmíchejte. Dejte do ledničky vychladnout, aby vám pomazánka pěkně ztuhla.

Tip

Jakmile dort bude upečený, můžete ho potřít po celém obvodu čokoládou, ale můžete ho vylepšit i tím, že ho rozříznete vejpůl a uvnitř namažete rybízovou marmeládou, která dá dortu lehce kyselou ale zároveň vynikající tečku.