Press "Enter" to skip to content

Domácí houstičky

Není nad to si doma upéci klasické houstičky. Hodí se skvěle ke guláši, ale sníte je i samotné nebo s máslem. Pokud je necháte dostatečně vykynout, odmění se vám úžasnou nadýchaností.

Suroviny

  • ½ kg hladké mouky
  • 1 droždí
  • 2 lžičky soli
  • 5 lžíc slunečnicového oleje
  • 250 ml vody
  • 1 vejce

Postup

Nejdříve si připravte droždí, které si dejte do malé misky a přidejte lžičku cukru, aby se droždí úplně rozpustilo. Smíchejte ho s moukou, solí, olejem a vodou. Zadělejte těsto a přikryjte ho utěrkou a dejte na teplé místo vykynout. Z těsta si vytvarujte větší kuličky. Ty vždy rozdělte na tři díly a začněte plést klasické houstičky. Nechte je na plechu pak ještě půl hodinky dokynout. Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem, osolte a okmínujte. Dejte zapéct, dokud houstičky nechytnou zlatavou barvu. Po upečení ještě nechte chvíli na plechu, aby se samy už dopekly.

Tip

Aby vám houstičky vydržely dlouho čerstvé, zabalte je do čistého plátna. Můžete i do utěrky, ale ta musí být vypraná pouze ve vroucí vodě, jinak pečivo nasákne vůni aviváže.