Press "Enter" to skip to content

Domácí nudle do polévky

Děláte si poctivý vývar a rádi byste do něj nudle? Nekupujte je. Ty kupované se velmi rychle rozvaří a druhý den po ohřátí polévky se nacucají do nepředstavitelných rozměrů. Naproti tomu domácí nudle svůj tvar udrží a když si jich uděláte více, vydrží vám ve špajzce klidně i rok. Je však nutné je nechat dobře usušit, ale i to v domácích podmínkách zvládnete.

Suroviny

  • polohrubá mouka
  • 2 vajíčka

Postup

Záměrně nepíšu, kolik je zapotřebí mouky, protože záleží na velikosti vajec. Základem je, aby se těsto nalepilo. Proto nejjednodušší postup je ten, že vajíčka rozšleháte a přidáváte tam postupně lžící polohrubou mouku. Jakmile je těsto tuhé, zkuste ho prohnětat a pokud stále ještě lepí, přidejte další mouku.

Jakmile jste spokojeni s těstem, vyválíte placky. Pro dvě vajíčka platí 4 placky, proto si těsto rovnou rozdělte na 4 díly. Placky by měly být opravdu co nejtenčí, aby i nudle byly tenké. Tyto placky potom dáte na utěku a každou půl hodinu je otáčíte, aby se příliš z jedné strany nevysušily a nepraskly. Jakmile jsou dostatečně vysušené, nakrájejte je na pláty, které navrstvíte na sebe do komínku a potom nožem odkrajujete velmi drobné a jemné nudličky. Ty potom ještě rozprostřete na utěrku a necháte po celý den dosušit. Potom naskládáte do otevřených zavařovacích sklenic a po dvou dnech je zavřete a máte je do zásoby.