Press "Enter" to skip to content

Vepřový mega řízek

Následující recept není ani tak o samotném receptu, ale spíše o poctivé přípravě a zásadách, kterých byste se obecně měli při přípravě řízku držet. Teprve poté bude řízek chutnat jako řízek. Vyzkoušejte i tip na výměnu hladké mouky za kukuřičnou.

Suroviny

  • vepřové maso
  • kukuřičná mouka
  • vajíčka
  • chlebová strouhanka
  • sůl a pepř

Postup

Maso na řízek si nejdříve nakrájete na opravdu silné pláty. Ty potom ještě dál rozkrojíte, ale pouze do tří čtvrtin. Otevřete maso jako kapsu a pořádně rozklepejte na tenké plátky. Ty prosolte a nechte odležet. Při přípravě surovin na trojobal použijte místo klasické hladké mouky  kukuřičnou mouku, je to zdravější a navíc řízek bude mít krásnou nažloutlou barvu.

Vajíčka pouze rozšlehejte, nepřidávejte žádné mléko, abyste získali více tekutiny, protože pak vám mouka z řízku zteče. Pak už jenom chlebová strouhanka a šup s tím do pánve. Tu si však nejdříve předehřejte a používejte výhradně řepkový olej. Proč zrovna řepkový? Protože má vyšší bod přepálení, tzn. řízky se vám jen tak nezačnou připalovat. Řízek vložte do oleje opravdu až v okamžiku, kdy je olej pořádně rozpálený. Hoďte do něj trochu strouhanky a pokud olej ještě nebublá, rozpálený není. Kdybyste řízek dali do oleje ještě před jeho zahřátím, tak se nacucá a bude to příliš mastné a nedobré. Pak už jen smažíte po obou stranách do zlatova a podáváte třeba s domácími hranolkami a k tomu rukolový salátek s hořčičnou majonézou.