Press "Enter" to skip to content

Borůvkový koláč

Pokud Vám zrovna na zahradě dozrávají borůvky, bude se Vám tento recept hodit. Až se do hotového koláče zakousnete, můžete zavzpomínat na dětství strávené u babičky.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 35 g čerstvého droždí
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 l borůvek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek z trochy vlažného mléka s trochou cukru, mouky a droždím. Do mísy dáme prosátou moukou, sůl, žloutky, cukr, máslo, zbylé mléko, kvásek a vanilkový cukr.

Těsto hněteme tak dlouho, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.

Plech vyložíme pečicím papírem, válečkem na něj rozválíme těsto a pak prsty po všech okrajích vymačkáme centimetrový okraj. Ten potřu rozšlehaným žloutkem.

Na drobenku spojíme hrubou mouku, moučkový cukr a trochu rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobíme.

Na těsto dáme borůvky, posypeme je krupicovým cukrem a pak drobenkou.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20 – 25 minut.