Borůvkový koláč

Pokud Vám zrovna na zahradě dozrávají borůvky, bude se Vám tento recept hodit. Až se do hotového koláče zakousnete, můžete zavzpomínat na dětství strávené u babičky.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 35 g čerstvého droždí
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 l borůvek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek z trochy vlažného mléka s trochou cukru, mouky a droždím. Do mísy dáme prosátou moukou, sůl, žloutky, cukr, máslo, zbylé mléko, kvásek a vanilkový cukr.

Těsto hněteme tak dlouho, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se.

Plech vyložíme pečicím papírem, válečkem na něj rozválíme těsto a pak prsty po všech okrajích vymačkáme centimetrový okraj. Ten potřu rozšlehaným žloutkem.

Na drobenku spojíme hrubou mouku, moučkový cukr a trochu rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobíme.

Na těsto dáme borůvky, posypeme je krupicovým cukrem a pak drobenkou.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20 – 25 minut.

 

 

 

 

vytisknout recept
In this article