Press "Enter" to skip to content

Bramborové šišky s mákem

Na tuto klasiku jste možná už zapomněli, proto je právě teď ten správný čas si ji připomenout. Ve školních jídelnách jste je možná dostali rozvařené, ale doma si je uděláte tak, jak je máte rádi. S mákem rozhodněte nešetřete.

Suroviny na šišky

  • 700 g vařených a oloupaných brambor
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • 1 vejce
  • 4 lžíce krupice
  • 100 g hrubé mouky
  • ¼ lžičky soli

Posyp

  • mák
  • cukr
  • máslo

Postup

Uvařené brambory nastrouháte najemno. Přidáte sůl, škrobovou moučku, vejce, krupici a hrubou mouku. Vyválíte těsto, které rozdělíte na stejné kousky. Z nich si uděláte kuličky a z těch poté vyválíte šišky velké jako prst. Necháte je chvilku odpočinout a mezitím si uvaříte ve velkém hrnci vodu, kterou osolíte. Do vroucí vody postupně jednotlivé šišky vhazujete. Vaříte zhruba 7 až 8 minut. Děrovanou naběračkou je z vody vyjmete a dáte odkapat. Rozdělíte na talíře a posypete mletým mákem s cukrem a zalijete rozpuštěným máslem.

 

 

5 (100%) 2 votes