Press "Enter" to skip to content

České domácí buchty

Je s tím práce jako na kostele, ale výsledek stojí za to. A na tuhle klasiku, která nejlépe chutná z pravé kachličkové pece, nikdo z nás Čechů nedá dopustit.

Suroviny na buchty

  • 500 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 3 dcl mléka
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí
  • sůl
  • moučkový cukr na posyp

Maková náplň

  • 250 g mletého máku
  • 3 dcl mléka
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra

Postup

Nejdříve si připravte kvásek. Ten si uděláte z vlažného mléka, ve kterém rozmícháte droždí a lžičku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Poté prosejte mouku, kterou smícháte s kváskem. Přidáte zbylé mléko, cukr, žloutek a rozpuštěné máslo. Ze všech přísad hnětete vláčné těsto. Zakryjete a necháte zhruba 45 minut kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto poté rozválíte na placku, snažte se udržet tvar čtverce. Poté těsto nakrájejte na kostky a do každé kostky a do středu dejte lžičkou náplň. Rohy pomažte rozšlehaným bílkem a spojte. Buchtu poté zakulaťte, dejte do vymaštěného pekáčku a nechte ještě 15 minut vykynout. Poté buchty potřete dalším rozpuštěným máslem a dejte péct.

A jak vlastně na náplň? Ve vlažném mléku spojte mák, cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Musí být dostatečně tuhá, pokud není, nechte jí krátce za stálého míchání přejít varem.

Hodnocení