Press "Enter" to skip to content

Domácí zázvorové karamelky

Pamatuji si, že tuhle dobrotu jsme cucali jako malí. Nejen že skvěle chutnala, ale i díky zázvoru jsme byli stále fit. Ostatně zázvor dá celému receptu skvělou štiplavou chuť, po které budete toužit každý den.

Suroviny

  • 200 g cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 1 tuba salka
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • sůl

Postup

Karamelky dělejte vždy a výhradně ve vodní lázni, v běžném hrnci byste mohli směs rychle spálit. Do rendlíku, který si hoví ve vodní lázni, nejdříve nasypte cukr, trochu ho zahřejte, přidejte na kousky nakrájené máslo a po rozpuštění s cukrem pomalinku šlehejte. Jakmile začne směs chytat lehce hnědou barvu, přilijte mléko a salko a lehce osolte, opět míchejte, dokud směs nezhoustne a neztmavne. Ke konci opatrně vmíchejte strouhaný zázvor. Celou směs poté vylijte do vyššího plechu na pečení, který jste si vypodložili pečícím papírem. Při manipulaci opatrně, karamel je velmi horký a mohli byste se popálit. Vylijte na plech, špachtlí vyhlaďte a nechte zcela zatuhnout. Jakmile je směs tuhá, rozkrájejte ji na malé karamelky a dopřejte dětem k dobré chuti.

4.3 (85%) 4 votes