Press "Enter" to skip to content

Palačinky

Suroviny na palačinky

  • Polohrubá mouka 200 g
  • mléko 0,5 l
  • vajíčka 2x
  • žloutek 1x
  • cukr
  • sůl
  • máslo/olej/tuk na smažení
  • cukr moučka na posypání
  • džem/zavařenina

 

Jistě si říkáte, proč mám v receptu na palačinky sůl. Nejde o chuťovou složku soli. Sůl krom toho, že dává jídlu slanou chuť, má další zajímavou vlastnost a to, že drží vodu. To zajistí, že palačinky zůstanou pěkně nadýchané a vláčné.
Samozřejmě se musí soli dát malé množství, aby to chuťově neovlivnilo palačinku. Špetka bude dozajista stačit.

Jak dělat palačinky

Nalijeme do misky mléko, rozšlehaná vejce a žloutek, přidáme lžíci cukru, špetku soli a pořádně metličkou rozšleháme. Postupně přisypáváme polohrubou mouku (může být i hladká) až nám vznikne řídké těstíčko. Na ploché pánvičce (nejlépe teflonová) rozpustíme máslo/olej/tuk a naběračkou vlijeme těstíčko doprostřed pánve. Otáčením pánve rozlijeme těstíčko po celém dně pánvičky a opečeme. Palačinku pak obrátíme a krátce opečeme i z druhé strany. Tak postupujeme dokud nám zbude těstíčko. Palačinky pak potřeme zavařeninou, srolujeme a při podávání sypeme moučkovým cukrem.

Dovětek – Krom palačinek jste se naučili vlastně další recept a to na celestýnské nudle nebo fritátové nudle. Recept se jen liší v tom, že do celestýnských nudlí nepatří cukr a více je osolíte. Palačinky pak překrojíte na několik pruhů a postupně krájíte na jemné nudličky. Tím vytvoříte oblíbené celestýnské nudle. Pokud byste chtěli nudle fritátové, stačí celestýnské nudle ještě usmažit v horkém tuku.

Tipy a triky:

  • Ač jsem vám v receptu dal na výběr mezi olejem, máslem a stuženým tukem, je na palačinky nejlepší máslo. Ovšem chce to trošku zkušeností, vzhledem k tomu, že máslo má tendenci se přepalovat. Nejlepší na začátek jsou tedy olej nebo tuk (ztužený pokrmový tuk), které mají vyšší tepelnou hodnotu, při které se přepalují.
  • Těstíčko lijte na pánvičku až když je olej/máslo/tuk opravdu horký. Jinak se vám palačinky přichytnou na dno pánvičky.