Press "Enter" to skip to content

Pečená husa

Suroviny:

  • Husa
  • kmín
  • sůl
  • voda

Postup

Husu pečlivě očistíme, omyjeme ve vodě, osolíme nejen na povrchu, ale i uvnitř, vložíme do pekáčku a okmínujeme jí a zalijeme vodou. Poté pekáček překryjeme poklicí, nebo pečlivě přetáhneme alobalem a po stranách dobře utěsníme. Pečeme na 210°C v troubě něco málo přes hodinu. Po uplynutí doby sejmeme poklici/alobal a dopékáme za občasného přelévání do zlatova. Cirka po dvou hodinách od začátku je pečená husa hotová.

Přílohy: Všechny druhy běžných knedlíků, dušené červené nebo bílé zelí a kapusta, dušený špenát, vařené brambory, opečené brambory

Tipy a triky:

Pokud nemáte rádi výpek, ale raději byste omáčku stačí vyjmout kachnu s pekáčku, výpek vydusit na tuk, zaprášit dvěma lžícemi hladké mouky (nemyslím vrchovaté), které v tuku restujeme. Nakonec zalijeme chladným vývarem nebo vodou, pořádně rozšleháme a minimálně 20 minut provaříme. Dle potřeby dosolíme.