Press "Enter" to skip to content

Rajská omáčka

Suroviny na rajskou omáčku

  • rajský protlak 200 g
  • kořenová zelenina mrkev/celer/petržel 150g
  • olej cca 150 ml
  • cibule 1x střední nebo 2x menší
  • 1 l hovězího vývaru nebo 1 l vody a  2x kostka hovězího bujónu
  • hladká mouka 3x lžíce
  • skořice celá
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Rajská omáčka je vhodná především k vařenému hovězímu masu.
Použitelná je samozřejmě i na masa jiná, především na různé karbanátky/čufty/klopsy z mletého masa či plněné papriky.

Postup

Nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, nové koření a bobkový list vložíme do kastrůlku a na oleji restujeme dokud cibulka nezačne měnit barvu. Poté přidáme mouku a zamícháme společně se zeleninou a zalijeme cca 1 l hovězího vývaru a nejlépe metličkou pořádně rozšleháme, aby se nám z mouky nedělaly hrudky. Do omáčky přidáme rajčatový protlak a kousek celé skořice zamícháme a necháme 20-30 minut za častého míchání vařit. Omáčku na konci dochutíme převařeným octem, solí a cukrem. Se solí opatrně, vzhledem k tomu, že vývar sám o sobě je slaný, stačí už jen dosolit dle potřeby. Nakonec rajskou omáčku přecedíme přes cedník.

Tipy a triky:

Nemáme-li rajčatový protlak, můžeme použít kečup, ale bude ho potřeba více, než protlaku, který je koncentrovaný.

  • Nemáme-li ani jedno dají se samozřejmě použít rajčata. Na omáčku používejte zralá rajčata, nejlépe menší, které bývají chutnější.
  • I když to není běžné, rajská omáčka se dá zjemnit smetanou. Taková omáčka je potom spíše vhodnější k těstovinám než houskovému knedlíku.
Hodnocení