Press "Enter" to skip to content

Ruský boršč

Toto podivné ruské jídlo je překvapivě dobré.
Sice náročné na počet surovin a příprava není snadná, ale ta kombinace chutí stojí rozhodně za to.

 

Suroviny

 

  • 400 g hovězího masa
  • 150 g vepřového masa
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 100 g červené zelí hlávkové (popřípadě bílé)
  • 150 g brambory
  • 250 g červená řepa
  • 1 citron
  • 1 střední cibule
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř
  • 150 ml smetany
  • sůl
  • 50 g hladká mouka

Hovězí a vepřové maso očistíme a uvaříme do měkka společně s cibulí a divokým kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř) vývar samozřejmě ještě osolíme.
Dejte pozor na vepřové maso, protože bude mnohem dřív vařené, než hovězí, tak ho včas vytáhněte.

Jakmile je maso uvařené, vyndáme ho z vývaru a vše přecedíme přes hustý cedník do nového hrnce.
Do vývaru přidáme celý kůry zbavený citron, na nudličky krájenou kořenovou zeleninu, červené zelí, červenou řepu a na kostičky nakrájený brambor a krátce povaříme (cca 15 minut).
Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a tou pak boršč zahustíme, pak ještě znova polévku provaříme (cca 10 minut).
Do hotové polévky přidáme na kostičky nakrájené maso a podle potřeby dochutíme solí. Boršč je hotový.

Tipy a triky:

Často se lidem doma stává, že mají nějaké maso doma hotové třeba zbytek pečené plece, nebo kousek vařeného hovězího.
V takovém případě ho můžeme klidně použít do polévky. Jen je třeba místo vývaru použít vodu a cca 2 kostky bujonu.
Není to ideální řešení, ale výsledek nebude špatný. Já sám to občas tímto způsobem řeším a nemam problém.
Boršč je nejlepší nechat pár hodin odstát.

4 (80%) 1 vote