Press "Enter" to skip to content

Segedínský guláš

Suroviny na guláš

  • 1.20 kg mladého vepřového plecka, nebo libovějšího bůčku
  • 100 g cibule
  • 80 g sádla
  • sůl
  • ocet
  • sladká paprika
  • kmín
  • 500 g kysaného zelí
  • 0,25 litru smetany
  • 300 g  hladké mouky
  • voda

Postup vaření guláše

Segedínský guláš se může dělat z vepřového plecka, libového bůčku či kombinace obou druhů mas. Co se týče sádla, můžete ho samozřejmě nahradit olejem či ztuženým tukem.

Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova, přidáme osolené vepřové maso nakrájené na větší kostky, kmín a společně s cibulí restujeme, až je maso pěkně zatáhlé. Poté k masu přidáme sladkou papriku a zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Mezitím kysané zelí v cedníku opláchneme pod vodou a necháme okapat. Zelí pak překrájíme a přidáme k poloměkkému masu, zakápneme trochou octa a dusíme téměř do měkka. Ve smetaně si rozmícháme hladkou mouku a tou pak zahustíme guláš. S moukou buďte opatrní, přilévejte postupně, dokud guláš nebude správně hustý. Pokud má mouka více lepku může zahustit guláš více, než je třeba. Segedínský guláš vařte ještě aspoň deset minut, aby se mouka dostatečně rozvařila. Pak jej podle potřeby dosolte.

Tipy a triky:

Smetanou nic neskazíte, může jí být více, ale zase všeho s mírou.
Pro zalití můžete použít místo vody uzený vývar, v takovém případě, pak pozor na další solení jídla.

4.5 (90%) 2 votes