Press "Enter" to skip to content

Švestkový koláč s mákem

Klasický švestkový koláč je prima, ale když se k němu přihodí mák, je z toho fantastická kombinace, která na jazyku přinese kyselost i sladkost v jednom okamžiku. A to přesně na konci léta hledáme.

Suroviny

  • ¼ kg hrubé mouky
  • 2 dkg droždí
  • 4 dkg cukru
  • 4 dkg másla
  • 1 vejce
  • 1 a půl dcl mléka
  • mák
  • moučkový cukr
  • špetka soli

Postup

Nejdříve si zadělejte kvásek. Do misky dejte droždí, cukr, trochlu vlažného mléka a zasypte to trochou mouky a nechte, až kvásek vzejde. Pak přidejte do mouky a zadělejte na těsto, které bude trochu řidčí, než jste obvykle zvyklí. Dejte vykynout pod přikrytou utěrkou na teplé místo.

Mezitím si umelte mák s moučkovým cukrem. Těsto si rozdělte na dvě části a vtlačte ho do vroubkované koláčové formy, kterou jste si předtím vymazali máslem. Zasypte mákem, na který položte na čtvrtky nakrájené čerstvé švestky. Zasypejte řádně žmolenkou a dejte péct.

Hodnocení