Press "Enter" to skip to content

Tradiční vanilkové rohlíčky

Někdo přidává do vanilkových rohlíčků více mouky a méně ořechů, někdo naopak nešetří na másle, aby rohlíčky byly křehčí. Základem pro tradiční vanilkové rohlíčky je hodně ořechů a vanilka.

Suroviny

  • 100 g hladké mouky
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkové esence (v malé lahvičce) nebo vanilkový lusk
  • citrónová kůra
  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr

Postup

Nejdříve vyšleháte máslo při jeho pokojové teplotě s cukrem. Přidáte žloutky a opět šleháte do hladké pěny. Přidáte namleté vlašské ořechy, mouku, trochu citrónové kůry a vanilkovou esenci. Pořádně smícháte, vypracujete těsto a dáte do ledničky nejméně na dvě hodiny odpočinout. Po ztuhnutí těsta z něj odkrojíte kousky, které rozválíte do nudliček. Ty pokrájíte na menší kousky a zakroutíte do tvaru rohlíčku. Rozkládáte dostatečně daleko od sebe (rohlíčky ještě trochu nabydou) na pečící plech, který jste vyskládali pečícím papírem a pečete zhruba 10 minut, dokud nezačnou rohlíčky růžovět. Jakmile jsou hotové, ještě horké je obalte ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru.

Tip

Osobně mám rád hodně ořechů, takže dávám mouku s ořechy půl na půl, jenže při výrobě pak musíte být extrémně opatrní. Těsto se rozpadá, po upečení ale rohlíčky drží.

4.3 (86.67%) 6 votes